ihotyypit ja niiden hoito

Ihonhoidon ABC – osa 2

Ihotyypit ja niiden hoito

Edellisessä kirjoituksessa kerroin ihon kuntoon vaikuttavista ulkoisista tekijöistä ja kuinka voit tehokkaasti suojata ihoasi ulkoisilta haitoilta.

Tässä kirjoituksessa perehdytään erilaisiin ihotyyppeihin ja autan sinua tunnistamaan oman ihotyyppisi ja hoitamaan ihoasi sen vaatimalla tavalla.

Tunnistatko oman ihotyyppisi?

Oman ihotyyppisi tunnistaminen auttaa sinua hoitamaan ihoasi oikealla tavalla ja oikeilla tuotteilla, jolloin ihosi pysyy terveen näköisenä ja heleänä.

Ihotyypit voidaan jakaa neljään kategoriaan jotka ovat kuiva iho, normaali iho, sekaiho ja rasvainen iho.

 

Kuiva iho

Kuiva iho tuntuu usein varsinkin pesun jälkeen kiristävältä ja kutiavalta ja se reagoi herkästi ulkoisiin ärsykkeisiin, kuten lämpötilanvaihteluihin.

Kiristävyyden ja kutinan tunne johtuu siitä, ettei kuiva iho tuota riittävästi talia, joka puolestaan pitää ihon joustavana ja ihon luonnollista kosteustasapainoa yllä.

Kuivassa ihossa ei juurikaan ole epäpuhtauksia ja ihohuokoset ovat yleensä pienet. Ihon pinta voi kuitenkin olla hilseilevä ja karhea, mikä johtuu talin sekä ihon kosteuden puutteesta.

Kuivan ihon hoidossa kannattaa käyttää riittävän kosteuttavia ja rasvaisia voiteita sekä esimerkiksi kasvoöljyjä, joilla saadaan tuotua kuivalle iholle siitä puuttuvia rasvoja. Jos iho tuntuu kuivuuden lisäksi kutiavalta ja herkältä, kannattaa suosia ihoa rauhoittavia tuotteita.

Myös kuivaa ihoa tulee kuoria säännöllisesti, jotta kuollut ihosolukko saadaan poistettua ja hoitotuotteet imeytymään paremmin. Kuorinnaksi valitaan hellävarainen, mielellään rakeeton kuorintatuote.

Vältä kuivan ihon puhdistuksessa voimakkaasti peseviä puhdistusgeelejä ja suosi niiden sijaan öljymäisiä ja maitomaisia puhdistustuotteita. Muista aina täydentää puhdistusrituaali kosteuttavalla kasvovedellä, jonka päälle laitettuna myös hoitotuotteet imeytyvät paremmin.

 

Normaali iho

Jos ihosi tuntuu pehmeältä ja joustavalta, sen pinta on sileä eikä huokoset juuri erotu, on sinulla todennäköisesti ihotyypiltäsi normaali iho.

Normaalissa ihossa ei yleensä ole näppyjä ja ihon kaikki toiminnot ovat tasapainossa, eikä se ole kuiva eikä rasvainen. Pintakuivuutta voi silti joskus esiintyä myös normaalilla iholla esimerkiksi vuodenajoista ja ilmastosta riippuen.

Normaalin ihon hoidossa pyritään säilyttämään ihon kosteustasapaino sekä suojaamaan ihoa ulkoisilta haittatekijöiltä. Käytä normaalin ihon hoidossa kosteuttavia hoitotuotteita ja kuori iho säännöllisesti hellävaraisella kuorintatuotteella.

 

Sekaiho

Sekaihon tunnistaa T-alueen (otsa, nenä, leuka) rasvoittumisesta, kun taas iho muuten on kuiva.

Hoitotuotteet tulee valita niin, että sekä kuivemmat ihoalueet että rasvoittuva T-alue saavat tarvitsemaansa hoitoa. Monesti tämä tarkoittaa sitä, että eri alueille on käytössä omat hoitotuotteensa.

Puhdista sekaiho hellävaraisella puhdistustuotteella, jotta et kuivata ihon kuivia alueita turhaan. Muista kosteuttava kasvovesi myös sekaiholla. Kuivemmilla ihoalueilla voi käyttää rasvaisempia hoitovoiteita ja T-alueella taas tasapainottavampia. Löydä juuri itsellesi sopiva ihonhoitorutiini.

 

Rasvainen iho

Rasvaisen ihon ongelma on se, että se tuottaa liikaa talia. Liika talintuotanto taas aiheuttaa helposti mustapäiden ja näppyjen muodostumista iholle, koska ihohuokoset pääsevät tukkeutumaan.

Rasvaisen ihon hoidossa pyritään tasapainottamaan ihon talineritystä ja samalla kosteuttamaan ihoa, sillä rasvaisen ihon päästessä kuivumaan se tuottaa vain lisää talia. Ja kyllä, myös rasvainen iho voi kuivua, mikäli sitä hoidetaan vääränlaisilla, liian kuivattavilla tuotteilla.

Rasvoittuva iho on todella tärkeää muistaa puhdistaa huolellisesti aamuin illoin, jotta meikki ja lika eivät pääse tukkimaan sitä entisestään. Myös hellävarainen kuorinta säännöllisesti tehtynä auttaa tasapainottamaan rasvaista ihoa. Rasvaisen ihon kosteutukseen riittää yleensä kevyehkö kosteusvoide tai -geeli.

 

Tässä vielä pieni lista asioista, joilla voit vaikuttaa ihosi kuntoon positiivisesti, oli ihotyyppisi mikä tahansa:

 

  • Riittävä vedenjuonti
  • Terveellinen ruokavalio
  • Auringolta suojautuminen (lue blogikirjoitukseni auringosta)
  • Liikunta
  • Hyvät yöunet
  • Oikea hoito ja kosteutus

 

Myös nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Nauti auringosta täysillä – Näin vältät auringon aiheuttamat vaarat

Ihonhoidon ABC – Ihon kuntoon vaikuttavat ulkoiset tekijätNyt saatavilla –
My Bella desinfiointispray

Kotimaista tutkittua tehoa tehokkaaseen desinfiointiin

Desinfiointispray on tarkoitettu kaikkien kovien pintojen desinfiointiin. Tuote on testattu EN1276 ja EN1650 testimenetelmin ja se tuhoaa virukset ja bakteerit. Tuotteen etanolipitoisuus on yli >90%. TUKESin biosidiasetusten mukainen koostumus

Käyttökohteet: Kaikki kodin ja julkisten tilojen pinnat sekä saniteettitilat, sairaalat, kaupat, taksit, parturit, kauneushoitolat, hoitolaitokset, kuntosalit, korjaamot, ravintolat, kiinteistöhuollot, työ- ja harrastusvälineet.

Tilaukset: tilaus@mybella.fi